17 Kasım 2017 Cuma

YÖNETMENLERİN SİNEMA HAKKINDAKİ SÖZLERİ











Fotoğraf gerçektir, sinema ise saniyede yirmi dört kere gerçektir. 
Jean-Luc Godard

Perde büyülü bir dünyadır. Öyle bir gücü vardır ki, duyguları başka hiçbir sanat formunun yanına bile yaklaşamayacağı bir şekilde ortaya çıkarır.
Mel Brooks

İyi bir yönetmen, iyi bir senaryo ile bir başyapıt üretebilir; aynı senaryo ile vasat bir yönetmen, ancak sıradan bir film yapabilir. Fakat kötü bir senaryo ile çok iyi bir yönetmen bile iyi bir film yapamaz. 
Akira Kurosawa

Bir film çekiminde yapılacak en büyük hatalardan biri kötü bir senaryoyla ya da ben çekimlerde hallederim diyerek sete gitmektir. Deneyimlerime göre iyi bir senaryoyu kötü çekmek bir derece tatmin edici olabilir. Ama tersi hiçbir şey ifade etmez. 
Woody Allen

Eğer bir film yapmak istiyorsanız kendinize sormanız gereken ilk soru; Söyleyecek bir sözüm var mı? Bir yönetmenin görevi neden söz ettiğini bilmektir. Yönetmen en azından insanlara iletmek istediği hisleri ve duyguları tanımalıdır.
Martin Scorsese

Filmlerimde kahramanların başına gelen trajik olaylar onların kendi kendilerini tanımalarını, ne olduklarını anlamalarını kendi benliklerinden kurtulmalarını, bu olaydan önceki sıradan insan durumlarından çıkmalarını sağlar. Benim sevdiğim dramatik temel budur.
John Ford

Suçlulara ve sanatçılara karşı garip bir zaafım var. Her ikisi de hayatı olduğu gibi kabul etmiyor. Her hazin hikaye, gerçek hayattaki olaylarla çelişki içinde olmalı. 
Stanley Kubrick

Hadi gelin ucuz bir film çekelim! Etrafınıza bakın. Ne var etrafınızda? Belki babanızın bir içki deposu vardır. O zaman içki deposunda geçen bir film yapın. Bir köpeğiniz mi var? Köpeğinizi anlatan bir film yapın. Anneniz belki huzur evinde çalışıyordur. Huzur evini anlatan bir film yapın. Ben El Mariachi/Gitarım ve Silahım’ı yaptığımda bir kaplumbağam,bir gitar kutum ve kücük bir kasabam vardı. Ve dedim ki; ''Bunları anlatan bir film yapacağım!''
Robert Rodriguez

Sık sık sanıldığının aksine, sanatın işlevsel belirlenimi, düşünmeyi teşvik etmek, bir düşünce iletmek ya da bir örnek oluşturmak değildir. Hayır, sanatın amacı daha çok, insanı ölüme hazırlamak, onu iç dünyasının en gizli köşesinden vurmaktır. 
Andrei Tarkovsky

İyi bir filmin kusurları olması gerekir. Hayat gibi, insanlar gibi.
Federico Fellini

Kötü adam ne kadar başarılıysa film de o kadar başarılıdır. Bu en önemli kuraldır. 
Alfred Hitchcock

Yazarların, ressamların ya da yönetmenlerin işlevinin, söyleyecek birşeyleri olması olduğunu düşünmüyorum. Hissettikleri birşey var. Ve bir sanat formunu seviyorlar. Kelimeleri, boya kokusunu, fotoğraf karelerini ya da oyuncularla çalışmayı... Hiçbir sanat dehasının didaktik bir amaçla hareket ettiğine inanmıyorum, öyle olduğunu zannetse dahi.
Stanley Kubrick 

Bir gün kaybedecek kadar param olduğunda, eleştirmenler için film yapacağım.
Claude Lelouch

Bana kalırsa filmler, acıdan ve hiçlikten kurtulmanın mümkün olduğu duygusal ve entelektüel topraklarda yol bulmayı sağlayan birer harita.
John Cassavetes   

Sinemada şiddet? Bir otomobili patlarken izlemek park ederken izlemekten daha ilgi çekicidir.
Quentin Tarantino


5 yorum:

  1. Woody Allen'ın Bir film çekiminde yapılacak en büyük hatalardan biri kötü bir senaryoyla ya da ben çekimlerde hallederim diyerek sete gitmektir. Deneyimlerime göre iyi bir senaryoyu kötü çekmek bir derece tatmin edici olabilir. Ama tersi hiçbir şey ifade etmez. sözü ne kadar doğru her şeyi özetliyor.

    YanıtlaSil
  2. Feryal Türkben8 Aralık 2017 17:03

    Martin Scorsese en sevdiğim yönetmendir onun bu güzel sözüne yer vermişsiniz çok hoşuma gitti

    YanıtlaSil
  3. ilk defa jean-luc godard'ın le petit soldat filminde geçen ve o zamandan beri sinema sanatının gerçeği yansıtma biçimi üzerine kurulu sohbetlerin baş köşesini oluşturan replik benim favorimdir

    YanıtlaSil
  4. Suçlulara ve sanatçılara karşı garip bir zaafım var. Her ikisi de hayatı olduğu gibi kabul etmiyor. Her hazin hikaye, gerçek hayattaki olaylarla çelişki içinde olmalı.” Bu sözü ile Kubrick, gerçeklik algısı ile ilgili düşüncelerini ön plana çıkarmış ve bizlere daha farklı bir çalışma seçeneği yaratıyor.

    YanıtlaSil
  5. Bir otomobili patlarken izlemek park ederken izlemekten daha ilgi çekicidir.” diyerek cevap vermiştir. Bunun çocuklar üzerindeki etkisi sorulduğundaysa ” Şiddet içeren filmler çocukları zorba yapmaz, belki onları zorba yapımcılara çevirir fakat bu başka bir konu.” demiştir. Verdiği bu cevaptan kendisine özgün bir eleştiri tarzının olduğunu anlayacağımız Tarantino, filmlerinde popüler kültür ögelerine fazlasıyla yer vermiştir.

    YanıtlaSil