5 Ocak 2018 Cuma

2017’DE EN ÇOK İZLENENLER VE 2018’E BAKIŞ




2016, Türk sineması için oldukça kötü bir yıldı. 135 yerli filmden 58'i, 10 bin seyircinin altında kalmıştı. 2017 ise gişeler için bereketli bir yıl oldu ve 70 milyondan fazla sinema bileti satıldı. Bir önceki yılın seyirci sayısına kıyasla yüzde 25 artış söz konusuydu.

151 yerli film vizyona girdi. Hatta bu filmlerin 24'ü Bakanlık desteği alan filmlerdi ve sinemada en çok izlenen ilk on yapımın yüzde 70’ini de yerli filmler oluşturdu. Yine de tüm bu olumlu gelişmeler, ne yazık ki seyirci önüne çıkan her 3 filmden birinin amiyane tabirle batmasına engel olamadı.

Komedi filmleri daha çok ilgi görürken, komedi filmlerini izleyenlerin oranı yüzde 39 olarak belirlendi. Yani ezber filmler izleyerek bir yılı daha devirdik. Vizyona giren komedi filmleri içinde, en fazla seyirciyi Şahan Gökbakar’ın ‘’Recep İvedik 5’’ filmi salonlara çekti. 7 milyon 437 bin 50 kişi tarafından izlenerek tüm zamanların en çok izlenen filmi olmayı da başardı. ‘’Çalgı Çengi İkimiz’’ ve ‘’Olanlar Oldu’’ filmleri de en çok izlenenler listesinin başında yeraldı.

Hal böyle olunca, şüphesiz 2018 yılında da yapımcılar tercihlerini komediden yana kullanacaktır. Bu noktada korku filmleri furyasını hatırlamakta fayda var. Aynen korku filmlerinde olduğu gibi, ucuz komedi filmleri de devam edebildiği kadar devam eder ve en nihayetinde seyircisini kaybedebilir. 

Komedinin yanı sıra, Uzakdoğu’da gişede başarı kazanmış filmlerin Türkiye yeniden çevrimlerini izlememiz söz konusu olabilir. BKM ve MARS’ın bu yıl da büyümeye devam edeceği öngörülüyor. 

2017’nin en çok izlenen ilk 5 Türk filmini mercek altına alırsak, ‘’Recep İvedik 5’’ filminden sonra, sırasıyla; 5 milyon 287 bin 656 kişi tarafından izlenen ‘’Ayla’’, 3 milyon 384 bin 109 tarafından izlenen ‘’Aile Arasında’’, 2 milyon 798 bin 16 kişi tarafından izlenen ‘’Çalgı Çengi: İkimiz’’ ve 1 milyon 961 bin 301 kişi tarafından izlenen ‘’Yol Arkadaşım’’ filmleri zirvedeydi. Bu filmler arasında, ‘’Ayla’’ büyük beğeni topladı. Astsubay Süleyman Dilbirliği ile Ayla adını verdiği kız çocuğunun hikayesi ve İsmail Hacıoğlu’nun oyunculuk performansı izleyiciden tam not aldı. 

11. Cape Town Uluslararası Film Festivali’nden ödülle dönen, Türkiye'nin Oscar adayı ‘’Ayla’’ duygusal sahneleriyle izleyenleri gözyaşlarına boğdu. Bir başka deyişle; ‘’Ayla’’ Oscar’a aday filmler arasına giremese de kalbimizde birinci oldu. 

Şimdi gözler ''In The Fade'' e çevrilmiş durumda. Almanya Oscar'a Türk Yönetmen Fatih Akın'ı gönderdi. Neonaziler tarafından düzenlenen bir terör saldırısı ve bu saldırıda Kürt eşini ve oğlunu kaybeden Alman bir kadının hikayesini anlatan film, Almanya adına yarışacak. Oldukça iddialı bir yapım. Ölümlerden ve son yıllara damgasını vuran skandallardan izler taşıyor zira. Oscar ödülleri, 4 Mart'ta düzenlenecek törende sahiplerini bulacak. Ödülü alacağına dair bir his var içimde. Umarım o his gerçek olur.

Yeni yıla gişe anlamında potansiyeli yüksek yerli filmlerle başlamamıza rağmen zayıf bir yıl geçireceğimizi düşünüyorum. Heyecanla beklediğim filmler de yok değil. Henüz gösterim tarihi netleşmeyen, Tayfun Pirselimoğlu'nun yönetmenliğini yaptığı ''Yol Kenarı'' filmi onlardan biri. Mutlu sonlara inanmayan Pirselimoğlu ve Yunan görüntü yönetmeni Andreas Sinanos'un izleyiciyi mutlu edeceğine inanıyorum. 

Arzu Film tarafından yapılan, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Zeki Alasya ve Metin Akpınar dörtlüsünün animasyon olarak çekileceği açıklaması da elbette heyecan verici.

Ve Müslüm Gürses'in hayatını konu alan Müslüm filmi…Filmin yapımcılığını, ''Ayla''nın da yapım şirketi olan Dijital Yapımevi üstlenirken, filmin yönetmen koltuğunda Ketche oturuyor. Bence Zerrin Tekindor, Ayça Bingöl, Erkan Can ve Güven Kıraç'ı birlikte izlemek keyifli olacaktır. Teaser yayınlandı, izleyebilirsiniz. 

Son olarak, yılın en iyi projesini de anmadan 2017 defterini kapatmamak lazım. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2017'de hayata geçirilen "Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın" projesi bence yılın en iyi projesiydi. Proje kapsamında 750 bin çocuk sinemayla buluşturuldu. Kocaman bir alkış! Çocukların yüzünü güldüren nice iyi projeler dileğiyle, mutlu yıllar...


AS
as@fbdpro-production.com

0 yorum:

Yorum Gönder